Επίσκεψη
Δράσεις
Η Εφορεία
Επικοινωνία
Επικοινωνία

Μεθώνης 10 & Κανάρη

24 131 Καλαμάτα

27210 22534, 27210 26770


Μπενάκη & Παπάζογλου 6

24 100 Καλαμάτα

27210 63100, 27210 26410

Τίτλος: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΗ∆ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ»

Περιφέρεια: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Δ.Ε. ΑΡΦΑΡΩΝ, Τ.Κ. ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014 – 2020»

Φορέας Λειτουργίας: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Προϋπολογισμός: 240.000,00 €

Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Βασικός στόχος της Πράξης είναι η αποκατάσταση και η επαρκής ενίσχυση της Αγίας Κυριακής Πηδήματος, ενός εμβληματικoύ μνημείου για την ευρύτερη περιοχή στην οποία αυτό είναι εντεταγμένο, καθώς και η συντήρηση των τοιχογραφιών του.

Ο ναός της Αγίας Κυριακής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Καλαμάτας, νότια του οικισμού Πήδημα. Είναι κηρυγμένος με ζώνη προστασίας 100μ. περιμετρικά. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων ναών.Οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα μικρές (5,81Χ3,52μ. εξωτερικά), στοιχείο σύνηθες για τον συγκεκριμένο τύπο ναού. Η αρχική φάση κατασκευής του ανάγεται στον 14ο αιώνα,ενώ στο εσωτερικό είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του τέλους του ίδιου αιώνα, στοιχείο μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Τη δεκαετία του 1970 προστέθηκε στη δυτική του πλευρά πρόχειρο στέγαστρο με στέγη από κεραμίδια γαλλικού τύπου και προστέθηκε στο εσωτερικό του ναού τέμπλο από οπτοπλινθοδομή.

Το μνημείο αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα και φθορές στον τοιχογραφικό διάκοσμο. Τα σημαντικότερα δομικά προβλήματα οφείλονταιστη σεισμική δραστηριότητα και την προσθήκη του νεότερου προσκτίσματος ενώ ο ναός έχει υποστεί μικρή μετατόπιση προς τα ανατολικά. Επίσης, λόγω της ανεπαρκούς στεγάνωσης του μνημείου και της κατά τόπους φθοράς ή καταστροφής των εξωτερικών αρμολογημάτων, εσωτερικά είναι φανερά τα έντονα προβλήματα υγρασίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρηγματώσεων στα επιχρίσματα και εκτεταμένες καταστροφές στις τοιχογραφίες. Στον ζωγραφικό διάκοσμο διαπιστώθηκαν επιπλέον φθορές όπως: κάλυψη τοιχογραφιών από ασβεστοκονιάματα, άλατα και αιθάλη, βαθιές και επιφανειακές ρωγμές αλλά και απολεπισμένες επιφάνειες.

Στο πλαίσιο του Έργου προβλέπονται καθαρισμοί και διερεύνηση με ανασκαφική μέθοδο στην περίμετρο του ναού και άμεσα περιβάλλοντα χώρου,κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου περιμετρικά του ναού,διαμόρφωση προαύλιου χώρου στα δυτικά,στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση του ναού,καθαίρεση του σύγχρονου στεγάστρου καιτης νεότερης στέγασης, εξυγίανση των εξωραχίων των θόλων και επικεράμωση με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, αποκατάσταση του κεραμοπλαστικού διακόσμου, των ανοιγμάτων καιτου δαπέδου,συντήρηση των τοιχογραφιών και αισθητική αποκατάσταση της ζωγραφικής επιφάνειας. Τέλος, θα αντικατασταθεί το τέμπλο από οπτόπλινθους με νέο ξύλινο, θα εγκατασταθεί ενημερωτική πινακίδα και θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο, και τα δύο με απόσπασμα σε γραφή Braille.

 

Οφέλη: Με τις προτεινόμενες εργασίες θα αντιμετωπισθούν τα δομικά, αισθητικά και οικοδομικά προβλήματα του μνημείου, θα επιτευχθεί η ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής του αξίας, των σημαντικών οικοδομικών του φάσεων και του τοιχογραφικού διακόσμου του. Απώτερος στόχος είναι η ασφαλής απόδοση του μνημείου στη λατρεία, έτσι ώστε να αποτελέσει ενεργό κομμάτι της καθημερινής ζωής των κατοίκων και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΜΕΑ.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.