Επίσκεψη
Δράσεις
Η Εφορεία
Επικοινωνία
Επικοινωνία

Μεθώνης 10 & Κανάρη

24 131 Καλαμάτα

27210 22534, 27210 26770


Μπενάκη & Παπάζογλου 6

24 100 Καλαμάτα

27210 63100, 27210 26410

Τίτλος Πράξης: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

Περιφέρεια: Πελοπόννησος, ΠΕ Μεσσηνίας, Δήμος Πύλου-Νέστορος

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Πελοπόννησος 2014-2020»

Άξονας Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον»

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Προϋπολογισμός Έργου: 2.812.000,00 €

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/09/2021.

Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2023.

 

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟ

Δικαιούχος: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 2.562.000,00€

Δικαιούχος: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 250.000,00€

 

Κωδικός Πράξης/MIS (ΟΠΣ): 5129452

Παραδοτέα πράξης:

Υποέργο 1: Ολοκληρωμένη παρέμβαση αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου του Μουσείου

Υποέργο 2: Σύνδεση του κτιρίου με Οργανισμούς Κοινή Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.)

Υποέργο 3: Έλεγχος εργασιών δόμησης του έργου : “Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα”, του Δήμου Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας”, από ελεγκτές δόμησης.

Υποέργο 4: Μεταφορά αρχαιολογικού υλικού από και προς το μουσείο Χώρας, μουσειογρα-φική μελέτη, μελέτη φωτισμού, μόνιμη έκθεση.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι δικαιούχος του 2ου και 4ου Υποέργου.

Αναλυτικότερα:

ΤΙΤΛΟΣ: Υποέργο 2 : Σύνδεση του κτιρίου του Μουσείου με Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω)

ΤΙΤΛΟΣ: Υποέργο 4 :«Μεταφορά Αρχαιοτήτων και οργάνωση μόνιμης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Δήμου Πύλου Νέστορος» της Πράξης «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Στόχος της πράξης είναι η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας του Δήμου Πύλου -Νέστορος Μεσσηνίας, προκειμένου να αποτελέσει εκσυγχρονισμένη και λειτουργική υποδομή σε εκθεσιακούς χώρους και χώρους εξυπηρέτησης κοινού προσβάσιμους σε ΑΜεΑ, χώρους αποθήκευσης των αρχαιολογικών ευρημάτων και Η/Μ εγκαταστάσεις. Οι εργασίες αποκατάστασης – ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών εγκαταστάσεων και δικτύων του Μουσείου και η οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου θα καταστήσουν λειτουργικό και προσβάσιμο το Μουσείο. Η προτεινόμενη πράξη στοχεύει στην προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας όπου εκτίθενται τα ευρήματα ανασκαφών που διεξήγαγαν εξέχοντες αρχαιολόγοι όπως ο Σπυρίδων Μαρινάτος και ο Carl Blegen. Τα εκθέματά του χρονολογούνται στην πλειονότητά τους στη μυκηναϊκή περίοδο (1680 -1060 π.Χ. περίπου), αν και υπάρχουν και άλλα ευρήματα των ιστορικών χρόνων.

Αναμφίβολα η έκθεση αποτελεί μια από τις αντιπροσωπευτικές και χαρακτηριστικές σε πανελλαδικό επίπεδο για την παρακολούθηση της εξέλιξης του μυκηναϊκού πολιτισμού γενικότερα, την κατανόηση της ανακτορικής μυκηναϊκής τέχνης και των ταφικών πρακτικών στη Μεσσηνία. Το κτήριο έχει σχεδιαστεί το 1955 από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό σύμφωνα με τα θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το κτίριο του Μουσείου -λιτής γεωμετρίας-είναι διώροφο (Υπόγειο – Ισόγειο) και έχει χωροθετηθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Αποτελείται από τρεις κύριους όγκους, οι οποίοι αναπτύσσονται γραμμικά σε σειρά, ένας εκ των οποίων περικλείεται στις τρεις πλευρές από προστώο. Η κύρια είσοδος πραγματοποιείται από τη νοτιοδυτική πλευρά μέσω εξωτερικού κλιμακοστασίου

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του υποέργου 3 θα πραγματοποιηθούν οι συνδέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου με οργανισμούς κοινής ωφελείας

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του υποέργου 4 «Μεταφορά Αρχαιοτήτων και οργάνωση μόνιμης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Δήμου Πύλου Νέστορος» της πράξης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υλοποιεί με αυτεπιστασία τη μεταφορά του αρχαιολογικού υλικού από και προς το μουσείο Χώρας, την εκπόνηση μουσειογραφικής μελέτης μόνιμης έκθεσης, την εκπόνηση μελέτης φωτισμού του εκθεσιακού χώρου και των προθηκών, την ψηφιοποίηση/τεκμηρίωση του υλικού από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, το σχεδιασμό και υλοποίηση εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, τη συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού συντήρησης.

ΟΦΕΛΗ:

Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στην πολιτιστική προβολή και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας Τριφυλλίας θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τους κατοίκους της περιοχής. Με δεδομένη την αύξηση της επισκεψιμότητας θα προκύψουν οφέλη για την τοπική κοινωνία, με την προώθηση του τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής. Η διάχυση των αποτελεσμάτων της πράξης θα είναι εμφανής τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία των πολιτών.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.