Επίσκεψη
Δράσεις
Η Εφορεία
Επικοινωνία
Επικοινωνία

Μεθώνης 10 & Κανάρη

24 131 Καλαμάτα

27210 22534, 27210 26770


Μπενάκη & Παπάζογλου 6

24 100 Καλαμάτα

27210 63100, 27210 26410

Τίτλος: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ Ι.Μ. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ) ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Περιφέρεια: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Δ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Τ.Κ. ΑΝΘΕΙΑΣ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027»

Φορέας Λειτουργίας: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Προϋπολογισμός: 400.000,00 €

Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στόχος της συγκεκριμένης πράξης είναι η αποκατάσταση του καθολικού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Ι.Μ. Ελληνικών (Παλαιοκάστρου).

Το καθολικό της μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο του 13ου αι. μ.Χ. και βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού της Άνθειας, σε απόσταση 250μ. από το αρχαίο Θέατρο στα νότια και 650μ. από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Θουρίας στα νοτιοδυτικά. Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό της παραλλαγής των απλών δίστυλων. Στα ανατολικά προβάλλει μία ορθογώνια αψίδα ιερού βήματος, ενώ οι αψίδες των παραβημάτων εγγράφονται στο πάχος του ανατολικού τοίχου. Ο ναός είναι κτισμένος από μεγάλες ορθογωνισμένες λιθοπλίνθους συλημένες από κτίσματα της αρχαίας Θουρίας. Το μνημείο σώζεται μεν ακέραιο, ωστόσο έχει υποστεί μικρής κλίμακας επισκευές και αλλοιώσεις στη μακραίωνη ιστορία του.

Στο πλαίσιο των εργασιών διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του καθολικού, διενεργείται ανασκαφική έρευνα περιμετρικά του αποκαλύπτοντας ταφικά και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες στερέωσης και μορφολογικής αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν στερέωση και αποκατάσταση τοιχοποιιών, θολοδομιών, κωδωνοστασίου, δαπέδου, Αγίας Τράπεζας, επικεράμωση στεγών, τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων και κατασκευή νέου τέμπλου, καθώς και εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και αρχικών κονιαμάτων.

 

Οφέλη: Με την ολοκλήρωση της πράξης θα αναιρεθούν, κατά το δυνατόν, οι αλλοιώσεις των μεταγενέστερων επεμβάσεων και θα βελτιωθεί αισθητικά ο άμεσος περιβάλλων χώρος. Θα εξασφαλιστεί η διατήρηση σε βάθος χρόνου του σημαντικού αυτού μνημείου και η προσέλκυση και ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών. Το σύνολο των εργασιών θα καταγραφεί και το σύνολο των ευρημάτων θα τεκμηριωθεί αρχαιολογικά. Το μνημείο θα αναδειχθεί με όλες τις ενέργειες πληροφόρησης και ενημέρωσης των επισκεπτών του, καθώς και τη δημοσιοποίηση όλων των νέων ευρημάτων στην επιστημονική κοινότητα. Η ανάδειξη του μνημείου, εντασσόμενου σε ευρύτερο περιβάλλον αρχαιολογικής αξίας με κτηριακά κατάλοιπα από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας και ως εκ τούτου την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Δείτε ακόμη...

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.