Επίσκεψη
Δράσεις
Η Εφορεία
Επικοινωνία
Επικοινωνία

Μεθώνης 10 & Κανάρη

24 131 Καλαμάτα

27210 22534, 27210 26770


Μπενάκη & Παπάζογλου 6

24 100 Καλαμάτα

27210 63100, 27210 26410

Τρουπάκηδες – Μούρτζινοι

Αποτελεί μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Σύμφωνα με το ιδιότυπο διοικητικό σύστημα της βορειοδυτικής (Έξω) Μάνης μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ο «καπετάνιος» ήταν ο τοπικός άρχοντας μιας ορισμένης περιοχής, την οποία ήλεγχε από το «φρούριό» του. Κάθε «φρούριο» περιλάμβανε οχυρωματικό περίβολο, πολεμικό πύργο, πυργόσπιτο και άλλα βοηθητικά κτήρια. Το συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων βρίσκεται στην Πάνω Καρδαμύλη, σε φυσικά οχυρό ύψωμα στη νότια όχθη του χείμαρρου Βηρού. Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν εμφανίζεται στην περιοχή ο γενάρχης των Μούρτζινων, Μιχαήλ Παλαιολόγος. Με τη σημερινή του μορφή, διαθέτει τρεις περιβόλους και περιλαμβάνει πύργο, τριώροφη οχυρή κατοικία, βοηθητικά κτίσματα και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο εσωτερικός περίβολος περιλαμβάνει τα βασικά κτήρια διαβίωσης και άμυνας του γένους, δηλαδή την οχυρή κατοικία με το μαγειρείο και τη στέρνα («οντά»), και τον υψίκορμο πολεμόπυργο, ο όποιος ανακατασκευάστηκε το έτος 1808. Το μεσαίο περίβολο καταλαμβάνουν βοηθητικά κτίσματα, μεταξύ αυτών και ελαιοτριβείο. Ο εξωτερικός περίβολος τέλος ταυτίζεται με το τείχος της Πάνω Καρδαμύλης και περικλείει τον Άγιο Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.

 


Διεύθυνση

2721073638

2721063100 (ΕΦΑ Μεσσηνίας)


Εισιτήρια

Ολόκληρο: €3,

Μειωμένο: €2

Ενιαίο Εισιτήριο: €15 – Διάρκεια 3 ημέρες, και ισχύει για: Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, Κάστρο Καλαμάτας, Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Πύλου (Νιόκαστρο), Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων.


Ωράριο

Σαββάτο, Κυριακή: 08:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή: Κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Μεσσηνίας.


Περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.dimosdytikismanis.gr

Μεταφορτώσεις

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Το οχυρωμένο συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων βρίσκεται σε θέση που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως το συνδυασμό υψώματος αμυντικού χαρακτήρα με την ύπαρξη φυσικού λιμανιού και αποτελούσε οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Η ιστορία του γένους των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων χάνεται στο θρύλο. Ο γενάρχης τους Μιχαήλ Παλαιολόγος εμφανίζεται στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν αναγείρονται και τα πρώτα κτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη γραπτή μνεία του ονόματος του γίνεται σε επιγραφή κρήνη στην Πάνω Καρδαμύλη, που έκτισε ο γιος του Παναγιώτη το 1734. Σήμερα, στο οχυρό συγκρότημα στεγάζεται Μουσείο – σταθμός ενημέρωσης των επισκεπτών για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης. Στην οχυρή κατοικία («οντά») του συγκροτήματος φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με θέμα «Μανιάτικοι οικισμοί», η οποία περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό και λίγα χαρακτηριστικά αντικείμενα. Ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα, ο πολεμόπυργος, το ελαιοτριβείο και ο εξωτερικός περίβολος αποκαταστάθηκαν πρόσφατα (2014).

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.