Επίσκεψη
Δράσεις
Η Εφορεία
Επικοινωνία
Επικοινωνία

Μεθώνης 10 & Κανάρη

24 131 Καλαμάτα

27210 22534, 27210 26770


Μπενάκη & Παπάζογλου 6

24 100 Καλαμάτα

27210 63100, 27210 26410

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο Πύλου, αποτελεί συνέχεια του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου που μέχρι το 2014 φιλοξενούνταν στο κέντρο της πόλης και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πολυδύναμου πολυχώρου πολιτισμού.

Η εκθεσιακή αφήγηση του σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί «στα ίχνη της Πύλου….»


Διεύθυνση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου βρίσκεται μέσα στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο του φρουρίου ‘Νιόκαστρο’ στην Πύλο.

Η πρόσβαση γίνεται οδικώς.


Εισιτήρια

Ολόκληρο: €4

Μειωμένο: €2

Ενιαίο Εισιτήριο: €15 – Διάρκεια 3 ημέρες, και ισχύει για:

Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, Κάστρο Καλαμάτας, Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Πύλου (Νιόκαστρο), Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων.


Ωράριο

Καθημερινά 08:00 – 20:00

Τρίτη 12:30 – 20:00

Μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα, όπως μια από τις αρχαιότερες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής που προέρχεται από τις ανασκαφές στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές με καινοτόμο τρόπο και παρουσιάζουν την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη προϊστορία έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικούς άξονες περιήγησης. Ο πρώτος έχει τίτλο «…επί του ωραιοτέρου κόλπου του κόσμου…» και παρουσιάζει τη διαχρονική κατοίκηση στα παράλια της Πυλίας. Ο δεύτερος με τίτλο «Στην Πυλιακή ενδοχώρα» προβάλλει κυρίως, την πλούσια μυκηναϊκή ιστορία της περιοχής.

Η Ομηρική Πύλος – puro, που σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη χωροθετείται στον Άνω Εγκλιανό, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ανάκτορο του Νέστορος και η διασύνδεσή του με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς προβάλλονται στο σταθμό με τίτλο «…ἐς δέ Νέστορα … περιῆλθε Μεσσηνίων ἡ ἀρχή..». Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στον θολωτό τάφο που αποδίδεται στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης του μουσείου έχει υλοποιηθεί εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό, μουσειοσκευή και οικογενειακοί εκπαιδευτικοί σάκοι που προτείνουν ευχάριστες προσεγγίσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και από μεμονωμένους επισκέπτες.

Το έργο της μετεγκατάστασης και επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου υλοποιήθηκε την περίοδο 2013 – 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πλαίσιο της πράξης «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, Δ. Πύλου Νέστορος Περιφέρειας Πελοποννήσου» προϋπολογισμού 1,099,750.00€, ενταγμένης στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” (ΕΠΑΝ ΙΙ) (2007 – 2013).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου βρίσκεται μέσα στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο του φρουρίου ‘Νιόκαστρο’ στην Πύλο.

Η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

Από την Αθήνα:

  • Απόσταση γύρω στα 275χλμ.
  • Διαδρομή μέσω της νέας Εθνικής Οδού Αθήνα – Μεσσήνη (Ε65) και στη συνέχεια μέσω της Επαρχιακής Οδού Καλαμάτας – Πύλου (Ε082)
  • Διάρκεια περίπου 3 ώρες.

Από την Καλαμάτα:

  • Απόσταση 55χλμ.
  • Διάρκεια περίπου 1 ώρα

Από την Πάτρα:

  • Απόσταση 205χλμ.
  • Διάρκεια περίπου 3 ώρες

Πληροφορίες για τα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων:

Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Καλαμάτας
Διεύθυνση: Τέρμα Αρτέμιδος – Απέναντι από την Κεντρική Αγορά
Τηλ. 27210 28581, www.ktelmessinias.gr

Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Πύλου
Διεύθυνση: Κεντρική Πλατεία.

Διεθνής αερολιμένας Καλαμάτας “Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος” (επί της Ε.Ο. Καλαμάτα – Πύλος)

  • Απόσταση 42χλμ.
  • Διάρκεια περίπου 50 λεπτά

Το κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο Πύλου, όπου μεταφέρθηκε η νέα έκθεση, είναι ένα επίμηκες ιστορικό, διατηρητέο κτήριο με πολλά ανοίγματα και περιορισμένων διαστάσεων εκθεσιακό χώρο. Με γνώμονα λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτά, έγινε προσπάθεια το εκθεσιακό σενάριο να ενταχθεί αρμονικά στο κτηριακό κέλυφος.

Για τον σκοπό αυτό έγινε αυστηρή επιλογή των προς έκθεση αντικειμένων μεταξύ όλου του διαθέσιμου υλικού που προέρχεται τόσο από την παλιά όσο, και από τη νεότερη αρχαιολογική έρευνα. Επιλέχθηκε να παρουσιαστούν οι συστηματικά ανεσκαμμένες και δημοσιευμένες θέσεις που απέδωσαν ανασκαφικά ευρήματα τα οποία μπορούν να εκτεθούν και αποτελούν τους δυνατούς κρίκους στο ταξίδι της αναζήτησης της Πύλου.

Θέσεις που αποτελούν τους ενδιάμεσους σταθμούς της ιστορίας μας, αλλά οι γνώσεις μας γι’ αυτές προκύπτουν κυρίως μέσα από τις γραπτές πηγές και τα σποραδικά αρχαιολογικά ευρήματα (π.Χ. η Πύλος των Ρωμαϊκών χρόνων, η μάχη της Σφακτηρίας) παρουσιάζονται στις ψηφιακές εφαρμογές.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.